Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایلنا، «مرتضی ضامنی» مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی کشور در خصوص آخرین آمار ثبت‌نام سرویس مدارس گفت: ما یک تکلیف قانونی در بحث سرویس مدارس داریم و باید در تاریخ مشخص شرکت‌های واجد شرایط را به آموزش و پرورش معرفی کنیم تا بتوانند نسبت به عقد قرارداد اقدام کنند. پس از اعلام فراخوان، ۱۶۵۴ شرکت در حوزه سرویس مدارس اعلام آمادگی کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رد شدن صلاحیت  ۵۹۵ شرکت برای فعالیت در سرویس مدارس

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی کشور تصریح کرد: از ۱۶۵۴ شرکتی که در حوزه سرویس مدارس اعلام آمادگی کرده بودند، ۱۰۵۹ شرکت توسط شهرداری‌ها مورد تایید قرار گرفتند. 

ضامنی با بیان اینکه ثبت نام از متقاضیان به دو صورت انجام گرفت، گفت: ثبت‌نام رانندگان با توجه به شیوع ویروس کرونا و به منظور کم کردن مراجعات آنها به دفاتر به دو صورت انجام گرفت؛ به این ترتیب که برای رانندگانی که در سال گذشته در سامانه سپند ثبت‌نام کردند و پرونده آنها موجود و اطلاعات خودوریی و شخصی فردی آنها تغییری نکرده باشد، پیامک ارسال شد و با پاسخ به پیامک ثبت‌نام خود را به صورت غیرحضوری انجام دادند. 

وی ادامه داد: همچنین یک بخش مربوط به رانندگانی است که اطلاعات آنها تغییر کرده و یا برای بار نخست می‌خواهند به عنوان سرویس مدرسه ثبت‌نام و فعالیت کنند که این افراد باید به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند. 

ثبت نام ۵۵ هزار راننده برای سرویس مدارس

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی کشور گفت: تا الان در حدود ۵۵ هزار راننده در دو بخش پیامکی و مراجعه حضوری ثبت‌نام خود را انجام دادند. 

او در پاسخ به سوالی در خصوص ضمانت اجرائی رعایت پروتکل‌ها توسط رانندگان سرویس مدارس گفت:  همانطور که در حوزه حمل و نقل عمومی وزارت بهداشت پروتکل‌هایی را ابلاغ کرده است، در بحث سرویس مدارس نیز همین گونه است و در این زمینه تابع مصوبات ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت هستیم. مواردی که باید رعایت شود به رانندگان اعلام شده است و مباحث بهداشتی که راننده و دانش‌آموزان نیز باید رعایت کنند، مشخص است و همه ملزم به رعایت هستند. 

والدین تخلفات را گزارش کنند

ضامنی ادامه داد: از طرفی خود مدارس و شهرداری‌ها نیز نظارت دارند و والدین نیز با توجه به اینکه قرار است، فرزندان خودشان جابجا شوند، می‌توانند بر این مساله نظارت داشته باشند و مورد تخلف را در سامانه سپند گزارش کنند و همینطور به مدرسه و یا شهرداری شهر مربوطه گزارش کنند تا برخورد لازم در صورت تخلف انجام شود. 

دانش‌آموزان و رانندگان موظف به استفاده از ماسک هستند

او درخصوص نظارت بر استفاده از ماسک توسط دانش‌آموزان و رانندگان گفت: استفاده از ماسک، دستکش و ضدعفونی مستمر خودرو از الزاماتی است که حتما باید انجام شود و در حوزه سرویس مدرسه نیز باید انجام شود و دانش‌آموزان نیز در طول سفر موظف به استفاده از ماسک هستند. 

مدیر عامل اتحادیه تاکسیرانی کشور در پاسخ به این سوال که آیا رانندگان سرویس مدارس غربالگری می‌شوند؟ گفت: غربالگری به صورت مرتب در حمل ونقل عمومی در حال انجام است و در صورتی که راننده‌ای علائمی داشته باشد باید تست بدهد و در صورت مثبت شدن قرنطینه شود. 

ابتلای ۵۲۰ تاکسیران به کرونا

او درخصوص آمار ابتلا به کرونا در بین رانندگان گفت: در مورد رانندگان سرویس مدارس، هنوز اطلاعات به دست ما نرسیده است، اما در شهرهای مختلف تاکنون ۵۲۰ نفر در حوزه تاکسیرانی به کرونا مبتلا شدند و ۴۲ نفر نیز جان خود را از دست داده اند. 

محدودیت فعالیت برای رانندگانی که پروتکل‌ها را رعایت نمی‌کنند

ضامنی در پاسخ به این سوال که برای رانندگانی که پروتکل‌ها را رعایت نمی‌کنند، چه جریمه‌ای در نظر گرفته می‌شود، گفت: براساس آمارهایی که اعلام شده، رانندگان از جمله اقشاری هستند که بسیار در خطر ابتلا قرار دارند و یکی از گروه‌هایی که از زمان شیوع کرونا بیشترین همکاری را در رعایت پروتکل‌ها داشتند، رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومی هستند، اما اگر معدود افرادی هستند که رعایت نمی‌کنند و گزارش آن توسط ناظرین تاکسیرانی یا توسط شهروندان و والدین به شهرداری مربوطه اعلام شود، شهرداری‌ها با اولویت به این موضوعات رسیدگی می‌کنند و در صورت عدم اصلاح راننده با محدودیت فعالیت مواجه می‌شوند. 

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی کشور درخصوص جریمه رانندگان سرویس مدارس نیز گفت: تمام والدین می‌توانند در سامانه سپند شکایت خود را اعلام کنند و شهر مربوطه موظف به رسیدگی به آن است، همچنین به مدارس و شهرداری‌ها هم می‌توانند عدم رعایت پروتکل‌ها را اعلام کنند تا به آن رسیدگی شود.

پربیننده ترین جزییات افزایش حقوق کارکنان شهرداری‌ها و شهرداران واکنش سازمان مدیریت پسماند به نبود برنامه مشخص برای زباله‌های کرونایی شهردار تهران توهم استیضاح نشدن دارد/ برخی از پاسخ‌های شهرداری به تذکرات، توهین است طرح راهبردی حریم پایتخت همچنان در کشوی استاندار خاک می‌خورد/ به حریم امکانات نمی‌دهیم اگر حق حفاظت از آن را نداریم افتتاح بزرگراه نجفی رستگار پس از ۱۱سال انتظار

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: آموزش و پرورش حق التدریسی ها فرهنگیان معلمان رانندگان تاکسی سرویس مدرسه اخبار فرهنگیان دانشگاه فرهنگیان سرویس مدارس معلمان حق التدریس اخبار استخدامی آموزش و پرورش اخبار معلمان خبرگزاری فرهنگیان اخبار آموزش و پرورش آخرین اخبار آموزش و پرورش حق التدریس آخرین اخبار فرهنگیان اخبار استخدام آموزش و پرورش رتبه بندی معلمان رتبه بندی فرهنگیان کرونا استخدام حق التدریسی ها معلمان استثنایی مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی کشور رانندگان سرویس مدارس استفاده از ماسک رعایت نمی کنند دانش آموزان شهرداری ها پروتکل ها ثبت نام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۶۹۰۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران تامین شده است

به گزارش خبرگزاری مهر، استفاده از وسایل نقلیه برقی می‌تواند راهکاری بسیار مؤثر در مسیر رفع و کاهش چالش‌های حیاتی و دارای مزایای زیست محیطی، کاهش وابستگی به سوخت‌های تجدیدناپذیر فسیلی و بهبود کیفیت هوا باشند. از این رو تغییر سبک حمل و نقل از سنتی بنزینی به برقی اهمیت ویژه‌ای‌دارد. در این راستا شهرداری تهران برقی‌سازی ناوگان حمل و نقل عمومی را دنبال می‌کند.

علیرضا زاکانی شهردار تهران پیرامون آخرین وضعیت تاکسی‌های برقی اظهار کرد: تاکسی‌های برقی شامل دو دسته خودمالکی و شرکت مالکی می‌شوند. رانندگان تاکسی در بخش شرکت مالکی، سهامدار آن شرکت خواهند شد.

وی افزود: تعدادی خودرو توسط خودروسازان وارد شده است و در بخش خودمالکی قراردادها در حال بسته شدن است، به زودی واگذاری خودرو به مالکین صورت خواهد گرفت.

زاکانی ادامه داد: در حال حاضر بالغ بر ۲۰۰۰ خودرو برقی آماده بوده و تخصیص ارز برای واردات خودروها با کمک بانک مرکزی صورت گرفته است.

گفتنی است یکی از نکات حائز اهمیت برای رانندگان تاکسی، قیمت خودروهای برقی است که نیازمند ارائه تسهیلات ویژه است. به گفته شهرداری تهران قیمت این خودروها قابل رقابت با خودروهای بنزینی خواهد بود.

علاوه بر این شهرداری تهران برای راه‌اندازی ایستگاه‌های شارژ این خودروها پیش از این ۴۰۰۰ نقطه را در سطح شهر تهران در ۲۲ منطقه شناسایی کرده است و بنا دارد تا پایان سال ۱۴۰۳ تعداد ایستگاه‌های اعلامی را احداث و مجهز کند.

کد خبر 6096387

دیگر خبرها

  • هشدار سقوط سنگ در جاده کرج _ چالوس
  • تغییر سلیقه‌ای فرمول محاسبه حقوق رانندگان آژانس شهرداری قزوین
  • نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود
  • هشدار هواشناسی به رانندگان: جاده‌ های ۱۱ استان بارانی است
  • شکایت ده‌ها هزار راننده تاکسی از اوبر در نقاط مختلف جهان
  • کرایه تاکسی در اهواز ۳۵ درصد گرانتر شد
  • با کیفیت ترین خودرو بعد از تسلا را برای حمل و نقل تهران انتخاب کرده ایم | پوست اندازی ۶۵ هزار تاکسی برقی در تهران
  • زاکانی: تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران تامین شده است
  • تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران تامین شده است
  • نارضایتی برخی از تاکسی داران از درخواست معاینه فنی برای خودروی فرسوده هنگام تعویض